Blog categorie: Algemeen


Dyslexie nader bekeken

Door: Dr. Kees Vernooij, lector emeritus Effectief taal- en leesonderwijs

Dyslexie is in Nederland een beladen woord. De discussie gaat meer over het verkrijgen van een dyslexieverklaring dan over effectieve hulpverlening aan dyslectische kinderen en/of kinderen met ernstige leesproblemen.

Verder lezen →

Column Aleid Truijens: Tussen kunst en bewegen....

Een tijdje terug zag ik een filmpje waarin jonge kinderen springend de tafels van vermenigvuldiging leerden. Ze schreeuwden in koor de sommen 'Zes Keer Twee Is Twaaalluf' en zwaaiden ritmisch met hun armen, bij elke deel van de som hoorde een beweging. De kinderen hadden rode koppen. Af en toe viel er eentje om, van puur enthousiasme. Het zag er vrolijk uit. Een uitgelaten manier vorm van 'stampen'. En hé, de tafels gingen erin als koek! Dat bleek uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Voortaan kwam elke vermenigvuldiging met getallen tussen de 1 en 10 er bij deze kinderen volkomen automatisch uit.

Verder lezen →

Slim door gym: SmartMoves of Phit2Learn?

Door: Renate de Groot, hoogleraar Biopsychologie van Leren bij het Welten-instituut, het onderzoekscentrum voor leren, doceren en technologie, van de Open Universiteit.

De afgelopen jaren is zowel in binnen- als buitenland veel onderzoek gedaan naar het verband tussen lichamelijke activiteit en schoolprestaties. Voor pabo-docenten is het dubbel belangrijk kennis te nemen van de relatie tussen beweging en schoolprestaties.

Verder lezen →

Zie het talent in ieder kind!

.. en handel hiernaar met een talentgerichte benadering

Door H. Veenker, H. Steenbeek, M. van Dijk en P. van Geert

Kinderen zijn vaak grenzeloos nieuwsgierig. Ze zijn onderzoekend, stellen vragen waarop je als volwassene soms ook het precieze antwoord niet weet en ze proberen vol enthousiasme de wereld om zich heen te begrijpen. Bovendien lijken ze van nature al heel veel verschijnselen te kunnen ‘onderzoeken’ en ‘oplossen’. Dit gedrag stelt hen in staat in relatief korte tijd complexe vaardigheden te leren.

Verder lezen →

Populaire blogs